استارت خودرو چیست؟
استارت خودرو یک موتور الکتریکی می باشد که نیروی الکتریسیته را به مکانیکی تبدیل می کند. در یک استارت خودرو ، برق از باتری گرفته شده و در طی عبور از سیم پیچ درون استارت، باعث چرخاندن چرخ دنده های استارت می گردد که این عمل باعث می شود، چرخ دهنده های استارت با چرخ دنده های موتور خودرو درگیر شده و آن را نیز بچرخاند.
برای روشن شدن موتور خودرو، نیاز است که دور موتور به حداقل دور راه اندازی لازم در خودرو برسد. این دور موتور حداقلی در موتور خودروها معمولا ۱۰۰ دور بر دقیقه می باشد.
وظیفه استارت خودرو ، رساندن دور موتور خودرو به این میزان حداقلی برای راه اندازی خودرو می باشد. هنگامی که سوئیچ را می چرخانیم، انرژی الکتریکی از باتری به استارت ارسال شده و استارت با چرخاندن موتور، باعث روشن شدن خودرو می گردد.
نحوه کار استارت خودرو
استارت خودرو یک موتور الکتریکی است که با استفاده از سیم پیچ های درون خود و زغال های بکار رفته در آن، با ورود جریان الکتریکی به آن، درون خود یک میدان مغناطیسی ایجاد می نماید که این میدان باعث چرخاندن با سرعت ارمیچر درون استارت می گردد.
این عمل باعث می گردد چرخ دنده در جهتی که تنظیم شده است، به چرخش در آمده و همزمان موتور خودرو را نیز به چرخش دربیاورد. معمولا استارت به نوعی طراحی می گردد که فقط در یک جهت قابلیت چرخش داشته باشد.
این امر به آن جهت است که پس از روشن شدن خودرو، دور موتور خودرو باعث چرخش استارت در جهت معکوس و در نتیجه آسیب به قطعات استارت نگردد.
در برخی طراحی ها نیز ، استارت خودرو به گونه ای طراحی شده است که هنگام کار، چرخ دنده استارت کمی به جلو هل داده می شود و با موتور درگیر می گردد و هنگامی که خودرو روشن می گردد و با رها کردن سوئیچ، چرخ دنده استارت به سر جای خود بازگشته و از درگیری با موتور رها می گردد.
در این صورت اگر سوئیچ را پس از روشن شدن خودرو همچنان نگه داشته باشیم و خودرو درحال استارت خوردن باشد، به دلیل غیر هماهنگی دور موتور و دور استارت، ممکن است قطعات داخلی استارت درهم شکسته گردد و باعث بروز خسارت به خودرو گردد.
اجزاء استارت خودرو
• پوسته استارت
پوسته استارت تشکیل شده است از یک استوانه که همان پوسته اصلی است، از جنس فولاد ساخته شده است.
• بالشتکهای استارت خودرو
چهار عدد بالشتک که از جنس فولاد است. درون پوسته نصب میشود که بایستی حوزه مغناطیسی در اطراف آنها ایجاد شود.
• سیم پیچ
یک حلقه سیم پیچ به دور بالشتکها پیچیده میشود. هر استارت دارای ۴ حلقه سیم پیچ است. با کمک بالشتک و نیروی الکتریکی، وظیفه ایجاد حوزه مغناطیسی را به عهده دارند.
• اتوماتیک استارت خودرو
این قطعه استوانهای کوچک است که بر روی پوسته اصلی در پوش جلویی استارت نصب میشود. وظیفه اصلی این قطعه انتقال الکتریسیته به سیم پیچ بالشتک است. همزمان با پیش راندن دنده، استارت توسط دو شاخه دنده است. این پیش راندن باعث درگیری دنده استارت با دنده فلایویل میشود.
برای خرید انواع اتوماتیک استارت اینجا راببینید
• دنده استارت خودرو
این قطعه بر روی شفت آرمیچر و روی مارپیچ شفت آرمیچر قرار دارد. تنها در یک جهت خلاص و در جهت مخالف درگیر میشود. وظیفه این قطعه انتقال نیروی گردشی مکانیکی از آرمیچر به دنده فلایویل و چرخاندن فلایویل است.
• آرمیچر
این قطعه در مرکز شفت خود دارای پرههای چک است که سیم پیچ در داخل این هسته پیچیده شده و دو سر سیم پیچ به کالکتور متصل به سر شفت وصل است. وظیفه این قطعه ایجاد حوزه مخالف حوزه بالشتک است. در این زمان قطبهای هم نام همدیگر را میرانند و باعث چرخش آرمیچر میشود.
• زغال استارت خودرو
این قطعه از جنس کربن نرم و ترکیب درصد کمی مس است. وظیفه اصلی این قطعه رساندن الکتریسیته بر سر کالکتور آرمیچر جهت ایجاد حوزه مغناطیسی است.
• کلگی استارت
این قطعه از جنس آلومینیوم خشک ساخته شده است. محل نصب پوسته اصلی اتوماتیک استارت بوده و نگهدارنده شفت آرمیچر است. البته شفت آرمیچر از سمت جلو درون بوشی که بر روی کلگی نصب شده، مینشیند.
• درپوش انتهای استارت
این قطعه محل قرارگیری زغالهای مثبت و منفی است. همچنین نگهدارنده شفت آرمیچر از انتهای آن نیز هست. شفت آرمیچر درون بوشی که روی درپوش انتهایی نصب شده، مینشیند.
اقدامات لازم قبل از استارت زدن خودرو
برای این که به بهترین شکل ممکن کار استارت زدن خودرو خود را انجام دهید، باید به یک سری نکات پیش از این کار توجه نمایید. این موارد باعث میشوند که کم ترین نیروی اضافه به موتور خودرو شما وارد نشده و از آسیب دیدگی قطعات مرتبط با عمل استارت، در طولانی مدت جلوگیری شود. البته نادیده گرفتن آنها ممکن است حتی در کوتاه مدت هم باعث به وجود آمدن خطرات و حوادثی گردد. از مهم ترین اقدامات لازم پیش از استارت زدن خودرو، توجه به وضعیت دندهها قبل از شروع این کار و گرفتن پدال کلاچ هستند. هر کدام از این امور تاثیرات خاصی دارند که در ادامه به طور کامل به آنها خواهیم پرداخت:
توجه به وضعیت دندهها قبل از استارت
اولین اقدام که قبل از نحوه استارت زدن ماشین باید به آن توجه داشته باشید، وضعیت دنده های ماشینتان است. معمولا بیشتر افراد پس از این که ماشین را خاموش کرده و قصد خارج شدن دارند، بسته به نوع مکانی که در آن جا پارک میکنند، ماشین را در دنده عقب یا دنده یک قرار میدهند. به همین دلیل، دفعات بعدی که قصد شروع مجدد را دارند، ممکن است به ای نکته توجه نداشته و فورا کار استارت زدن خودرو را انجام دهند. در این موارد اگر پای فرد بر روی کلاچ قرار نداشته باشد، ماشین پرشی انجام میدهد و دوباره خاموش میشود. این کار دارای خطر زیادی است، به خصوص زمانی که افراد یا اشیایی در نزدیکی قسمت جلو ماشین شما قرار داشته باشند. علاوه بر این میتواند به دنده های ماشینتان هم آسیب برساند و در دراز مدت، هزینهای بالا را برای شما به دنبال داشته باشد.
پس باید به محض این که سوار خودرو خود شده و قصد به حرکت در آوردن آن را داشتید، ابتدا دنده را در حالت خلاصی قرار دهید. اهمیت این نکته به دلایلی که در پاراگراف قبل بیان کردیم، بسیار بالا است. به همین دلیل، در اولین جلسه از آموزش های عملی، این نکته را در کنار سایر اقدامات اولیه مانند تنظیم آینهها، صندلی و موارد دیگر، به کاربران تاکید میکنند. اگر برای چند بار اول که قصد رانندگی را دارید، این موضوع را در ذهن خود نگه داشته و قبل از استارت زدن خودرو، کار خلاص کردن دنده را انجام دهید، به تدریج برای شما عادی میشود؛ به این ترتیب، هر بار که قصد شروع به حرکت مجدد دارید، به طور ناخودآگاه کار خلاص کردن دنده را انجام میدهید.
در مورد سیستم استاپ استارت بیشتر بدانید
گرفتن کلاچ پیش از استارت زدن
نکته دیگر که قبل از استارت زدن خودرو خود باید مدنظر داشته باشید، گرفتن کلاچ است. این موضوع حتی میتواند بر روی نکته اول که گفتیم، یعنی قرار دادن دنده در حالت خلاصی هم تاثیر داشته باشد. زیرا اگر ماشی شما در دنده هم باشد، ولی پدال کلاچ را به طور کامل به سمت پایین فشار داده باشید، اتوموبیلتان حرکتی نخواهد کرد و در نتیجه خطری هم ایجاد نخواهد شد. البته گرفتن کلاچ علاوه بر این که روی این موضوع تاثیر دارد، کاربردهای دیگری هم دارد و به همین دلیل، انجام آن را به یکی از اقدامات مهم پیش از استارت زدن خودرو تبدیل شده است. از دلایل دیگر انجام این کار که اهمیت بالایی هم دارد، کاهش فشار بر روی موتور ماشین در زمان قبل از استارت زدن میباشد.
هنگامی که شما دنده ماشین را در حالت خلاصی قرار میدهید، گر چند نیروی کم تری به موتور وارد میشود، ولی باز هم چرخ دهنده های هرزگرد گیربکس به صورت آزاد میچرخند. این موضوع هم میتواند تا حدی باعث اعمال نیرو بر روی موتور باشد. اما گرفتن کلاچ باعث میشود که این نیرو هم بر روی موتور برداشته شده و کار استارت زدن خودرو به بهترین شکل ممکن صورت پذیرد. این کار به خصوص در خودروهایی که دارای یک باتری ضعیف هستند و یا در روزهای سرد سال، از اهمیت بیش تری هم برخوردار است. البته استارت زدن خودرو بدون گرفتن کلاچ هم امکان پذیر است، به ویژه اگر اتوموبیل شما نو و سالم باشد؛ اما گرفتن آن هم هیچ ضرری نداشته و البته میتواند با مزایایی برای خودرو شما همراه باشد.
آموزش استارت زدن خودرو
بعد از این که اقدامات لازم پیش از استارت زدن را انجام دادید، نوبت به استارت زدن خودرو خواهد شد. دقت داشته باشید که استارت زدن ماشین روشن باعث آسیب رسیدن به استارت خواهد شد. برای این کار هم چندین مرحله وجود دارد تا استارت به صحیح ترین شکل ممکن صورت پذیرد. البته برای شکل صحیح استارت زدن، چند روند در نظر گرفته شده است که همه آنها تقریبا شبیه به یک دیگر بوده و تنها در برخی جزئیات با هم تفاوت داردند. اکنون مراحل انجام بهترین روش استارت زدن را که در بیشتر منابع آموزش داده شده و نسبت به روش های دیگر مناسبتر میباشد را برای شما بیان خواهیم کرد:
1. با قرار دادن سوییچ در جایگاه خود آن را یک دور بچرخانید، با باز شدن سوییچ، چراغ های اخطار موجود در صفحه کیلو متر شما روشن خواهند شد.
2. در این مواقع معمولا در بسیاری از خودروها به خصوص خودروهای داخلی، شما صدایی را میشنوید که مربوط به کارکرد پمپ بنزین میباشد که در حال پر کردن مسیر رساندن سوخت است. اجازه دهید این صدا به طور کامل قطع شود.
3. اگر هنوز چراغ های اخطار موجود در صفحه کیلو متر روشن هستند، اجازه دهید تا کامپیوتر ماشینتان به خوبی کارش را انجام دهد. زمانی که چراغ های اخطار به طور کامل خاموش شدند، میتوانید جهت انجام مرحله بعد اقدام کنید.
«به طور معمول زمان خاموش شدن چراغ های اخطار و قطع شدن صدای پمپ بنزین تقریبا یکسان بوده و این دو فرآیند در بیشتر موارد با هم انجام میگیرند. البته همه این مراحل در زمانی کوتاه و در حدود چند ثانیه انجام میشوند و هدف ما در این جا توضیح کامل و مرحله به مرحله، برای آگاهی مفید شما است».
4. هنگامی که هم صدا قطع شده و هم چراغ های اخطار خاموش شدند، در حالی که دنده از قبل در حالت خلاصی قرار گرفته است، میتوانید پدال کلاچ را به طور کامل به سمت پایین فشار دهید. اگر چه از ابتدای کار هم میتوان کلاچ را گرفت، اما در این مرحله و قبل از استارت زدن خودرو مناسبتر است.
5. اکنون زمان مناسب برای استارت زدن است، با خیالی راحت استارت بزنید.
6. به محض این که موتور اتوموبیلتان روشن شد، دست خود را از روی سوییچ بر دارید. یعنی پس از روشن شدن ماشین، دیگر نباید سوییچ را در همان حالت استارت زدن نگه دارید. این کار ممکن است موجب آسیب دیدگی موتور و یا استارت در بلند مدت بشود.
«در بسیاری از موارد افراد پس از استارت زدن ماشین، شروع به گاز دادن کرده و فکر میکنند که الان موتور سرحال شده و آماده حرکت کردن میشود، اما در واقع این کاری اشتباه است. باید اجازه دهید موتور کمی کار کرده تا دور موتور کنترل شود. این کار به خصوص در روزهای سرد که موتور به زمانی بیشتر برای گرم شدن نیاز دارد، باید بیشتر هم مورد توجه قرار گیرد».
مزایای استارت زدن صحیح ماشین
اگر کمی بیشتر فکر کنید، میبینید که دلیل خاصی برای عجله کردن در استارت زدن خودروتان وجود ندارد. تمام مراحل انجام یک استارت صحیح و سالم، شاید کمتر از ۳۰ ثانیه طول بکشد. پس حتی اگر عجله هم داشته باشید، بهتر است وقتتان را از بخش های دیگر سیو کنید تا این که بخواهید این ۳۰ ثانیه را به ۱۰ ثانیه کاهش دهید. استارت صحیح باعث میشود که طول عمر قطعاتی از ماشین شما که با این فرآیند در ارتباط هستد، افزایش پیدا کند. بنابراین این کار ارزش زمان کوتاهی که برای آن میگذارید را دارد و در دراز مدت از هزینه های زیادی که ممکن است به شما و خودروتان تحمیل شود، جلوگیری خواهید کرد. پس هر موقع که قصد شروع مجدد اتوموبیل خود را دارید، به خصوص در صورت کار نکردن با خودرو در مدت های طولانی یا روزهای سرد، حتما انجام صحیح استارت را مد نظر قرار دهید.
استارت نخوردن خودرو چه علت هایی دارد؟؟
اگر ماشین شما استارت نخورد ، علت های زیادی وجود دارد اما بهتر است برای تصمیم درست از ساده ترین علت ها شروع کنید تا زمان را بیهوده از دست ندهید .
• باتری تمام شده
• باتری خراب شده
• باتری خالی شده
• باتری شارژ شده
• سوئیچ قطع شده
• سیم کشی استارت
• خرابی استارت
• خرابی سیم کشی و اتصالات .
تشخیص علت استارت نخوردن موتور ماشین
• اگر می خواهید بفهمید که باتری ماشینتان سالم است از ولت متر استفاده کنید و اگر به این وسیله دسترسی نداشتید چراغ جلو ماشین را روشن کرده و نور بالا بزنید. در صورت سالم بودن باتری نور چراغ ها عادی است.
• اگر فکر می کنید علت استارت نخوردن خودرو قطع شدن سیم کشی استارت است ، لحظه چرخاندن سوئیچ ، چراغ های پشت آمپر روشن می شوند و صدایی هرچند خفیف می شنوید، این فکرتان منتفی است.
• اگر علت استارت نخوردن، خرابی موتور استارتر یا سیم کشی استارتر باشد چراغ های پشت آمپر یک لحظه خاموش می شوند و صدای” تق” می شنوید.
• اگر مشکل از استارتر یا اتصالات پشت استارتر باشد هنگام استارت، چراغ های آمپر خاموش یا ضعیف نمی شوند، و فقط صدای تق شنیده می شود .
• در بیشتر موارد علت استارت نخوردن،خرابی باتری است که با تعویض باتری ماشین این مشکل حل می گردد .
• اگر باتری، استارتر و سیم کشی ماشین همگی سالم بودند ، احتمالا موتور ماشین قفل کرده است . اگر می خواهید بدانیدعلت استارت نخوردن ماشین موتور ماشین قفل کرده است ، دنده را در وضعیت 5 قرار دهید و آن را هل دهید، اگر ماشین حرکت کرد، یعنی موتور قفل نیست، ولی اگر حرکت نکرد، موتور شما قفل شده است . این روش برای گیربکس دنده ای کاربرد دارد نه اتومات .
• گیربکس های اتوماتیک به گونه ای هستند که وقتی دسته دنده (Lever) در وضعیت R ، یا D باشد، موتور استارت نمی خورد. در صورت خراب شدن سلکتور گیربکس اتوماتیک، پیام وضعیت گیربکس به درستی به ECU ارسال نمی شود و خودرو استارت نمی خورد .
خرید استارت خودرو
همانطور که می دانید امروزه فروشندگان متعددی در سراسر کشور وجود دارند که انواع مختلفی از این محصولات را با کیفیت و قیمت های گوناگون در دسترس خریداران قرار می دهند.
این محصولات تحت عنوان برند های گوناگونی در بازار موجود هستند. ولی قابل توجه است بدانید که همه آنها از کیفیت مرغوبی برخوردار نمی باشند.
اگر یکی از افرادی هستید که خرید استارت خودرو مرغوب و یا هر گونه لوازم یدکی خودرو برای اتومبیل های خود هستید می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.