سیستم ترمز خودرو چیست و مشکلات آن

سیستم ترمز خودرو 

آیا سیستم ترمز خودرو شما صدایی مانند جیر جیر تولید می‎کند؟ خودرو به یک سمت کشیده می‎شود؟ و یا یک گودال بزرگ روغن در کف پارکینگ شما به وجود آمده است؟ تمام این عوامل نشانه‎ی وجود مشکل در سیستم ترمز است.

ترمز یک وسیله ی نقلیه، یک بخش ضروری و مهم برای ایمنی خودرو و سرنشینان آن است. در حالی که سیستم ترمز به خودی خود قابل اعتماد است اما نیاز به تعمیر و نگه داری درست دارد. همچنین افزایش عمر خودرو معمولاً مشکلاتی را در سیستم ترمز خودرو به وجود می آورد.

سیستم ترمز خودرو

سیستم ترمز خودرو چگونه کار می کند؟

سیستم ترمز بیشتر خودروهای مدرن کاسه‎ای یا دیسکی است. در ترمز دیسکی از یک روتور استفاده می‎شود که به کمک توپی چرخ، کالیپر، لنت‎های ترمز و یک سیستم هیدرولیک به سرعت باعث توقف خودرو می‎شود.

هنگامی که پدال ترمز فشار داده می‎شود، سیستم هیدرولیک فشار و ضربه‎ی وارد شده بر روی پدال را انتقال می‎دهد؛

در نتیجه کالیپر باعث می‎شود لنت ترمز بر روی روتور فشار وارد کند که باعث کاهش سرعت خودرو می‎شود و در نهایت باعث توقف آن می‎شود.

سیستم ترمز کاسه‎ای نیز در اصل همین کار را انجام می‎دهد.

زمانی که پدال ترمز فشار داده می‎شود سیستم هیدرولیک این فشار را انتقال می دهد در نتیجه لنت‎های ترمز به کاسه‎ی چرخ می‎چسبد که به توپی چرخ متصل است.

در نتیجه سرعت خودرو کاهش می‎یابد و خودرو متوقف می‎شود.

سیستم‎های ترمز مدرن بسیار قابل اعتماد هستند، اما این سیستم‎ها از قطعات بسیار زیادی درست شده‎اند که معمولاً احتیاج به تعمیر یا جایگزینی دارند.

عیب یابی مشکلات متداول در سیستم ترمز خودرو

سیستم ترمز خودرو

 

1- وجود حالت اسفنجی و احساس نرمی بیش از حد زمان فشردن پدال ترمز :

این حالت زمانی به وجود می‎آید که هوا در سیستم ترمز خودرو وجود داشته باشد.

علت وجود هوا در سیستم هم می‌تواند دلایل مختلفی از جمله پایین بودن سطح روغن ترمز یا حتی تخلیه آن به دلیل نشت و …، وجود روزنه و سوراخ در هر بخشی از سیستم ترمز، متورم شدن بخشی از لوله لاستیکی انتقال روغن ترمز در حین ترمزگیری و یا فشار کم سیستم هیدرولیک در ترمز داشته باشد.

برای برطرف کردن این مشکل باید سیستم ترمز را هواگیری کرد که بهتر است توسط مکانیک انجام شود و نحوه آن نیز در دفترچه تعمیرات و نگه‎داری هر خودرو ذکر شده است.

برای آشنایی با برند هیوندای و محصولات این کمپانی خودروسازی اینجا کلیک کنید…

البته توصیه می‎شود به دلیل جذب رطوبت توسط روغن ترمز و از دست دادن خاصیتش بهتر است در صورت هواگرفتن سیستم، روغن ترمز را تعویض کرده و بعد هواگیری سیستم در نهایت انجام شود.

سیستم ترمز خودرو

2- چوب شدن پدال ترمز :

وجود چنین حالتی در زمان فشردن پدال ترمز می‎تواند ناشی از کم بودن مقدار وکیوم پیشرانه، مشکل داشتن بوستر و یا نشتی شلنگ وکیوم که در ارتباط با بوستر ترمز است، باشد.

معمولا خرابی در شیر کنترل باعث نشتی در خلاء ایجاد شده توسط پیشرانه می‎شود و احساس سفت شدن پدال ترمز، که به آن اصطلاحا چوب شدن گفته می‎شود، رخ می‎دهد.

برای بررسی عملکرد شیر کنترل، باید پیشرانه را روشن کرده و بگذاریم چند دقیقه‎ای کار کند و خلاء درون بوستر به وجود آید. سپس پیشرانه را خاموش کرده و بعد از چند دقیقه پدال را فشار می‎دهیم تا ببینیم آیا هنوز خلاء درون بوستر باقی مانده یا خیر. اگر پدال از همان اولین فشار چوب باشد یعنی باید شیر را تعویض کرد.

برای تست بوستر ترمز نیز باید وقتی پیشرانه را خاموش کرده‌ایم، چند بار پدال ترمز را فشار داده تا خلاء بوستر از بین برود و پدال سفت و چوب شود،

سپس در حالی که ترمز را فشار داده‌ایم پیشرانه را روشن کرده و اگر بوستر سالم باشد باید پدال ترمز نرم شده و پایین برود که این بدان معنی است که بوستر سالم است. ولی اگر پدال همچنان چوب بود، در صورت سالم بودن مسیرهای ارتباطی به بوستر، باید بوستر تعویض شود.

3- کم بودن سطح روغن ترمز در مخزن :

در وهله اول این حالت می‎تواند به دلیل کم شدن گوشت لنت ترمز باشد که با کم شدنش به دلیل فشار روغن در پشت آن سطح روغن درون مخرن پایین‎تر می‎آید.

بهتر است اول مقدار لنت‎ها چک شود. در صورتی که لنت‎ها گوشت کافی داشتند احتمال نشتی در سیستم ترمز وجود دارد و باید همه قسمت‎ها اعم از مجموعه نگه دارنده پیستون‎های ترمز روی دیسک، لوله‎ها و شلنگ‎های ارتباطی و سیلندر اصلی ترمز چک شوند و قطعه معیوب تعویض شود.

در صورت وجود نشتی در سیستم از حرکت وسیله نقلیه جلوگیری کنید.

کم بودن سطح روغن ترمز معمولا توسط چراغی در پشت آمپر (عموما روشن شدن چراغ ترمز دستی) به راننده اطلاع داده می‎شود. این چراغ دستور خود را از سنسور کنترل کننده سطح روغن در مخزن می گیرد.

4- صدای سایش آهن به آهن و خراشیده شدن از ترمزها :

شنیدن چنین صدایی در هنگام ترمزگیری، به معنای آن است که لنت‎های ترمز در حال تمام شدن هستند و دو صفحه فلزی به هم برخورد می‌کنند.

بهتر است هر چه سریعتر به تعویض لنت‎ها اقدام شود چون در صورت عدم تعویض فواصل ترمز گیری طولانی‎تر شده و همچنین قسمت آهنی لنتی که به اتمام رسیده، روی سطح دیسک خراش ایجاد می کند.

این اتفاق باعث صدمه دیدن دیسک شده و هزینه‎ای اضافی را برای صاحب خودرو به همراه دارد. علاوه براینکه دیسک معیوب باید تراشکاری (در صورت صلاح دید مکانیک) و یا تعویض شود.

سیستم ترمز خودرو

5- پایین بودن پدال ترمز :

در خودروهایی که دارای سیستم ترمز کاسه‎ای برای چرخ‎های عقب هستند، اگر کفشک‎های ترمز داخل درام زنگ زده باشد و یا به صورت نامنظم سایش داشته باشند، باعث این نقیضه گشته و ترمز در نقطه‌ای پایین‌تر از حالت معمول فعال می‎شود.

تنظیم کفشک‎ها به صورت موقتی می‎تواند این مشکل را حل کند ولی برای رفع کامل مشکل، بهتر است کفشک‎ها تمیز و یا تعویض شوند.

البته دلیل دومی هم می‎تواند داشته باشد و آن وجود نشتی در سیستم ترمز است که باید تمامی سیستم از نظر نشتی بازبینی و در صورت لزوم تعمیر شود.

6-سوت کشیدن ترمز در زمان ترمز گیری :

صدای سوت در زمان ترمزگیری می‌تواند علل مختلفی داشته باشد مثلا می‎تواند ناشی از لرزش بین لنت‎های ترمز و گیره نگهدارنده پیستون‎ها و یا تماس بین لنت‎ها با خود دیسک باشد. لنت‎های ترمز آزبستی در مقایسه با غیر آزبستی‎ها (NOA) و سرامیکی‎ها صدای بیشتری تولید می‌کنند.

اگر میخوای از یه فروشگاه معتبر لوازم یدکی ماشینت رو آنلاین سفارش بدی اینجا کلیک کن…..

البته معمولا با تعویض لنت‎های قدیمی با جدید مشکل حل می‎شود. لنت‎های سرامیکی کم صداترین لنت‎ها در بین انواع لنت‎های ترمز هستند.

در برخی مواقع نیز دیسک کمی لبه‎دار شده و باعث ایجاد صدا در زمان ترمزگیری می‎شود. می‎توان با نصب لایه‎های صداگیر در پشت لنت‎ها، مالیدن مقداری گریس مخصوص ترمز و اسپری کردن ترکیب کلوئیدی خاصی که مخصوص صداگیری ترمز است به روی دیسک‎ها، این صدا را کاهش داد یا از بین برد.

7-انحراف خودرو به یک سمت هنگام ترمزگیری :

اگر چنین حالتی در خودرو مشاهده شود، نشان‎دهنده این است که نیروی یکسانی از ترمز به چرخ‎ها منتقل نمی‎شود و این بدان معناست که ترمز یکی از چرخ‎ها عملکرد درستی ندارد. در این حالت خودرو به سمتی که ترمز قوی‎تری دارد منحرف می‎شود.

این مشکل می‎تواند ناشی از چرب بودن سطح لنت و دیسک ترمز به دلیل ریختن روغن ترمز و یا گریس و … بر روی آن، معیوب بودن و چسبنده بودن گیره نگه دارنده پیستون ترمز و یا مشکل در انتقال روغن به یکی از کالیپرها باشد.

ضمنا اگر از لنت‌هایی با انواع مختلف در هر چرخ استفاده شود به دلیل متفاوت بودن جنس گوشت لنت و توان ترمز گیری متفاوت هر کدام از لنت‌ها نیز این مشکل بروز می‌کند. پس باید لنت‌های استفاده شده در دو طرف یکسان باشد.

سیستم ترمز خودرو

8-کورس حرکتی زیاد پدال ترمز در سیستم ترمز خودرو

اگر لنت‎ها فرسوده باشند یا در خودروهای با سیستم ترمز عقب کاسه‌ای کفشک‌ها تنظیم نباشند و همینطور در سیستم حباب هوا وجود داشته باشد این حالت رخ می‌دهد.

وجود چنین حالتی در سیستم خطرناک است زیرا برای به کار بردن حداکثر نیروی ترمز پدال باید کورس بیشتری طی کند در نتیجه زمانی که ترمزگیری به میزان لازم برسد افزایش می‌یابد و می‌تواند منجر به حادثه شود.

9-درگیر بودن دائمی لنت ترمز با سطح دیسک ترمز در سیستم ترمز خودرو

اگر لنت‌ها به صورت دائمی مقداری با دیسک‌ها درگیر باشند باعث رفتار ناموزون فرمان، داغ شدن لنت‌ها، افزایش مصرف سوخت و فرسودگی بیش از حد لنت و دیسک‌ها و حتی از کار افتادن سیستم ترمز خودرو می‎شود.

اگر نگهدارنده و پین‌های گیره ترمز که پیستون‌ها روی آن قرار دارند خراب شوند و یا در نوع کاسه‌ای فنرکفشک‌ها شکسته باشند، لنت و یا کفشک بیش از حد به دیسک و درام نزدیک شده و با آن درگیر می‌شود.

سیستم ترمز خودرو

10-لرزش فرمان و اتاق هنگام ترمز گیری :

این مشکل زمانی رخ می دهد که دیسک‎های ترمز تاب بردارند و دیگر سطح آنها صاف نباشد. از علل تاب برداشتن دیسک‌ها می‌توان به سرد و گرم شدن ناگهانی آنها و همچنین غیر یک نواخت بودن سایش در سطح آنها اشاره کرد.

منظور از سرد و گرم شدن دیسک‎ها این است که به عنوان مثال به دلیل ترمزگیری سطح دیسک گرم شده باشد و در این هنگام به صورت ناگهانی آب به سطح دیسک‌ها پاشیده شود که باعث تاب برداشتن سطح دیسک می‌شود.

همچنین گرم شدن بیش از حد دیسک‌ها بر اثر ترمزهای پیاپی باعث تاب برداشتن دیسک می‌شود. می‌توان در صورت صلاحدید مکانیک دیسک‌ها را تا حد مشخصی تراشکاری کرد و یا در صورت لزوم دیسک‌ها تعویض شوند.

[vc_row][vc_column]

فروشگاه آنلاین لوازم یدکی

M2PART

پاسخگویی مطمئن

پشتیبانی سریع

ارسال سریع

ارسال سریع به تمام نقاط ایران

M2PART

پرداخت آسان

پرداخت به صورت کارت به کارت

گارانتی اصالت کالا

تضمین اورجینال بودن قطعات

تنوع قطعات

مجموعه قطعات اورجینال

m2part

ثبت نام و خرید آسان

رضایت 100% پس ازخرید

تنوع برند های مختلف

برندهای معتبر کره ای

جنیون پارت

GENUINE PART

MOBIS

موبیز

MOBIS

MANDO

ماندو

MANDO

سی تی آر

CTR

گلاویز

GLOVIS

HCC

اچ سی سی

HCC

دوون

DOOWON

ILJIN

ایلجین

ILJIN

PARTS-MALL

پارتس مال

PARTS MALL

[/vc_column][/vc_row]
فروشگاه
علاقه مندی
0 محصول سبد خرید
حساب کاربری من