لامپ خودرو
چراغ و لامپ خودرو یکی از جذابترین بخشهای طراحی خودرو از گذشته تا امروز بوده است. در رواقع سیستم روشنایی خودرو علاوه بر کارکرد عملیاتی آن، دارای کاربردهای زیباییشناسانه در طراحی خودرو نیز است. این روزها با توسعه انواع لامپهای روشنایی که در چراغهای خودرو به کار میرود؛ شما حق انتخابهای متنوعی برای ایجاد تغییرات در بهبود سیستم روشنایی خودروی خود به عنوان یک آپشن جدید خواهید داشت.
لامپ خودرو هالوژنی
لامپ های هالوژنی خودرو اولین نسل از لامپ هایی است که هنوز هم در خودروهای امروزی به کار میرود. بیشتر خودروهای تولید داخل از این نوع لامپها برای چراغهای جلو و عقب خود استفاده میکنند.
درباره مزایای لامپ های هالوژنی میتوان به نور شفاف، هزینه تعویض پایین وطول عمر نسبتا بالا اشاره کرد. در حالی که از اصلیترین معایب این لامپ ها ایجاد گرمای زیاد و اتلاف انرژی الکتریکی بالا است.
لامپ خودرو زنون
لامپ خودرو ی زنون «تخلیه با شدت بالا» (High Intensity Discharge)، لامپهایی به نسبت کوچکی هستند که در آنها قوس الکتریکی بین دو الکترود که در فاصلهای حدود ۲ میلیمتر از یکدیگر قرار دارند، زده میشود. این نوع از لامپ زنون که اکثراً اصطلاح HID به تنهایی برای آنها به کار میرود امروزه در چراغ جلوی خودروها به وفور استفاده میشوند و تا 50٪ نور بیشتری نسبت به لامپهای معمولی ایجاد میکنند.
لامپ زنون چگونه کار می کند؟
این لامپ ها بر اساس تخلیه شدید بار الکتریکی در یک محفظه گاز زنون آب بندی شده و بدون درز، نور تولید می کند. وقتی بین دو الکترود تخلیه بار شده و اشتعال صورت می گیرد، نور شدیدی تولید می شود .اشتعال این مجموعه به این سبب است که تخلیه بار بین دو الکترود در محفظه ای صورت می گیرد که در آن گاز زنون فشرده شده و در نتیجه نور تولید می شود. در این نوع لامپ ها دیگر از فیلامان تنگستنی (یک نوع فلز) استفاده نمی شود.
مزایا و معایب لامپ خودرو ی زنون
لامپ های هالوژنی که امروزه در بسیاری از خودرو های تولید داخل نصب می شود در مقابل لامپ های زنون بسیار ضعیف و ناکار آمد هستند. اگر کمی دقت کنید محصولات خارجی که وارد کشور شده اند. همگی اکثرا مجهز به این نوع لامپ ها هستند.
لامپ های هالوژنی که دارای یک فیلامان از جنس تنگستن هستند در اثر ارتعاشات جاده و تکان های خودرو آسیب می بینند. در اصل فیلامان که خیلی حساس است پس از مدتی صدمه دیده و خراب می شود. اما لامپ های زنون به هیچ وجه این چنین نیستند. همچنین چون رنگ نور HID آبی و سفید و به روشنایی روز نزدیکتر است ، ایمن تر و راحت تر نیز می باشد . خروجی نور یک لامپ زنون 35 واتی در مقایسه با یک لامپ هالوژنی 50 واتی سه برابر بیشتر است.
این مسئله باعث می شود که سیستم توان کمتری از برق خودرو بگیرد ، گرمای کمتری تولید کرده و مهمتر از همه رو شنایی بیشتری داشته باشد . اما مزایای این لامپ ها به همین جا ختم نمی شود . افزایش سه برابر روشنایی جاده ، افزایش راحتی و کاهش خستگی چشم راننده هنگام رانندگی در شب ، دوام و طول عمر بسیار بیشتر نسبت به لامپ های هالوژنی به طوری که می توان گفت عمر این گونه لامپ ها 10 برابر بیشتر از لامپ های هالوژنی است . 35 تا 40 درصد مصرف کمتر برق و در نتیجه افزایش توان سیتم برق خودرو از دیگر مزایای لامپ های زنون است.
اگر دقت کنید مشاهده می کنید که لامپ خودرو ی هالوژنی در اثر برخورد حباب های آب و هوا به راحتی می سوزند ولی لامپ زنون به هیچ وجه این گونه نیست . همچنین در صورت بروز مشکلی در جریان برق،برق سیستم را قطع می کند تا ایمنی در سیستم کاملا برقرار شود .
لامپ های زنونی که توسط نیروی انتظامی توقیف می شوند از استاندارد لازم برخوردار نبوده و سبب کاهش دید راننده مقابل می گردند . این لامپ ها مدت ها است که در بازار جهانی به صورت استاندارد و به علت مزایای زیاد و عمر طولانی و همچنین قیمت نه چندان زیاد استفاده می شوند. ولی در ایران اگر خودرو به صورت دستی و غیر کارخانه ای از این لامپ ها استفاده کند متوقف می شود
نصب این لامپ ها بسیار راحت است و نیاز به تغییرات خاصی ندارد، عدم تاثیر گرد و خاک بر روی چراغ نیز یکی از مهمترین خواص این چراغ هاست.
برای آشنایی با برند هیوندا و محصولات این شرکت خودروسازی اینجا کلیک کنید…
استاندارد استفاده از لامپ های زنون تا K 10000 است و لامپ های بیش از آن در استاندارد جهانی مردود اعلام می شود کمپانی های بنز و ب ام و معمولا از لامپ های 5000و 6000 استفاده می کنند که سطح وسیعی را روشن می کنند و همچنین برای راننده های دیگر مشکلی ایجاد نمی کنند حداقل و حداکثر ولتاژ این لامپ ها 35 تا 50 آمپر است.
همچنین سیستم HID استاندارد می تواند لامپ های زنون استاندارد را با تنظیم دمای خارجی ترانس در هوای سرد بیش از 10 ساعت روشن نگه دارد . این سیستم امروزی تقریبا در تمامی خودرو های خارجی نصب شده و همان طور که گفته شد مزایای زیادی نیز به همراه دارد.
لامپ خودرو ال ای دی
لامپ های الایدی جدیدترین تکنولوژی موجود در لامپ های به کار رفته در چراغهای خودرو است.
LED مخفف عبارتی است که در فارسی به معنای دیود ساطع کننده نور، شناخته میشود. این دیود، دیودی نیمه رسانا است که با دریافت جریان الکتریسیته قابلیت ایجاد نور دارد. با توجه به این شکل کارکرد، ساختار طراحی نور در این لامپ ها به طور کلی با لامپ های هالوژنی و زنون متفاوت است.
لامپ های ال ای دی نسبت به هر دو لامپ دیگر انرژی بسیاری کمتری مصرف کرده و فضای کمتری اشغال میکنند. اما مشکل اصلی آنها قیمت بسیار گرانشان است.
لامپ هدلایت
اگر بخواهیم خیلی ساده لامپ هدلایت را تعریف کنیم، باید بگوییم آن ها لامپ های نسل جدید ماشین های ما هستند. این لامپ ها امروزه توجه زیادی را معطوف خود ساخته اند. قدرت و کیفیت این لامپ ها شدیدا محبوب شده است. لامپ هدلایت به واسطه فناوری جدید خود، مزیت های زیادی نسبت به دیگر لامپ ها دارد.
لامپ هدلایت با فناوری ال ای دی و البته اس ام دی خود، کیفیت بالایی داشته و از رقبای خود پیشی گرفته است. لامپ های زنون در قیاس با لامپ هدلایت، شدت نور و کیفیت نوردهی پایینتری دارند. هدلایت را می توان به صورت سفارشی یا اضافی به خودرو اضافه کرد. شناخت لامپ هدلایت مناسب خودروی خود ضروری خواهد بود.
چگونه لامپ خودرو هدلایت مناسب انتخاب کنیم؟
به طور کلی در هر خودرو دو جهت نور وجود دارد. به این جهت های نور اصطلاحا سو بالا و سو پایین گفته می شود. ماشین های مدرن و به روز اکنون از پروژکتورهای اضافی در داخل سپر استفاده می کنند. این پروژکتورها، نوردهی خودرو را بهبود می بخشند. برای نصب این پروژکتورها به صورت اضافی، به یک سوکت و طراحی خاص نیاز خواهد بود و به این طراحی و سوکت، اصطلاحا واژه پایه را نسبت می دهند.
انتخاب لامپ هدلایت مناسب
برای انتخاب لامپ هدلایت مناسب برای خودرو خارجی و ایرانی ، ابتدا باید پایه های مناسب با خودرو را پیدا کرد. به طور کلی و به صورت قراردادی، نام پایه خاصی برای خودروی شما مناسب و سازگار خواهد بود. به عنوان مثال خودروی سراتو برای نور بالا و پایین به ترتیب به پایه های اختصاصی H7 و H7 نیاز خواهد داشت.
توجه داشته باشید که اطلاع از نام و نوع پایه های اختصاصی لامپ هدلایت، کمی تخصصی است و نیازی به یاد گرفتن آن نیست. هنگام تعویض و نصب این لامپ، از فروشنده یا متخصص کمک بگیرید.
پس از آموختن روش های شناخت لامپ هدلایت خودرو ، باید به دنبال شدت نوردهی و توان مصرفی مناسب رفت. این موضوع به آن خاطر است که اگر هدلایتی با توان بالا انتخاب شود، نیازمند بالا رفتن توان سیم و سوکت پایه هم خواهد بود. توان معمول هدلایت در خودروهای مختلف، حدود ۴۰ وات است. اما بسته به اندازه و حالت لامپ، می توان این رقم را بالا یا پایین برد. البته اینجا باید به طول عمر لامپ هدلایت هم توجه داشت. تاریخ مصرف یا عمر مفید هدلایت معمولا از عمر مفید کاسه و چراغ خودرو بیشتر است.
مزایای هدلایت
به طور کلی لامپ هدلایت مزایای بسیار زیادی نسبت به لامپ زنون دارد. هدلایت سریعا روشن می شود ولی زنون برای روشن شدن نیاز به گرم شدن دارد.
زنون ها دارای نور بسیار شدید و خطر آفرین هستند که این ویژگی در هدلایت ها نیست.
ایجاد مشکلات برقی در خودرو توسط زنون امری طبیعی است ولی در هدلایت این مشکلات وجود ندارد.
زنون ها به هنگام شکستن و در تصادفات می توانند از دو جهت خطر ساز شوند. اول آنکه متصاعد شدن گاز بکار رفته در زنون خود عامل خفگی بوده و دوم آنکه میزان ولتاژی که در زنون ها وجود دارد بسیار زیاد و کشنده است.
بی شک هدلایت ها از برتری های زیادی نسبت به زنون برخوردارند.
لازم به ذکر است که زنون هایی که به صورت فابریک بر روی خودرو های خارجی تعبیه شده اند، از استاندارد لازم برخوردار هستند. همچنین استفاده از زنون های متفرقه با توجه به قوانین راهنمایی و رانندگی ممنوع می باشد.
گفتنی است که اگر شخصی به مدت نیم ثانیه به نور لامپ زنون نگاه کند، به مدت 4 تا 8 ثانیه دچار اختلال بینایی می گردد. این امر باعث ایجاد خطر های جاده ای می شود.
معایب هدلایت
اگر خودروی شما هدلایت سفارشی یا اضافی بر روی خود داشته باشد، از سوی پلیس راهنمایی و رانندگی احتمال جریمه را برای خود می بیند و میتواند جزو معایب لامپ خودرو هدلایت به شمار بیایید. به طور کلی هر تغییری نسبت به تنظیمات کارخانه، می تواند سبب جریمه از سوی پلیس شود. شاید این موضوع را بتوان بزرگترین عیب هدلایت دانست. البته این موضوع برای خودروهایی که به صورت کارخانه دارای هدلایت هستند صدق نمی کند.
برای خرید لوازم یدکی خودروی خود از یک فروشگاه معتبر اینترنتی اینجا کلیک کنید…
لامپ دی لایت
چراغ های روشنایی یا چراغ های روز، یکی از جدیدترین نسل های لامپ خودرو هستند. قطعا در خیابان با خودروهایی که در طول روز با چراغ روشن تردد می کنند مواجه شده اید. شرکت های مختلف شدیدا نسبت به استفاده از دی لایت علاقه مند هستند و این موضوع در کشورهای اروپایی تبدیل به یک الزام شده است. استفاده از چراغ دی لایت سراتو ، اوپتیما و دیگر خودروها قوانین خاصی دارد. اما برای تشویق بیشتر مردم و البته سازندگان، هزینه بیمه خودروی برخی از کشورهای خارجی برای خودروهای دارای دی لایت، کمی پایین تر از باقی خودروها است.
مزایای لامپ خودرو دی لایت
آیا دی لایت و روشن بودن لامپ خودرو در روز فایده ای دارد؟ چرا باید ماشین ها در طول روز هم از لامپ استفاده کنند؟ پاسخ این سوال بسیار واضح است. دی لایت به طور کلی برای توجه افراد درون خیابان، عابران پیاده و دیگر راننده ها تعبیه شده و به آن ها هشدار بیشتری ارائه می کند. صرف نظر از زیبایی قابل توجه لامپ دی لایت، توجه زیادی معطوف خودروها می شود و این موضوع امنیت بیشتری برای مردم به همراه خواهد داشت.
کاربرد لامپ دی لایت
برای فهم کاربرد لامپ های دی لایت بهتر است کمی به عقب بازگردیم. در کشورهای حوزه اسکاندیناوی به علت شرایط خاص جوی و مهآلود بودن دائمی هوا روشن بودن چراغهای خودرو در بیشتر فصول سال اجباری است. این قانون سابقهای چند ده ساله دارد؛ اما طی تحقیقی در سال ۲۰۰۸ توسط اداره امنیت ایالات متحده مشخص شد که تعداد تصادفات خودروها با عابرین پیاده و دوچرخه سوارها رو به افزایش است.
این در حالی بود که در این کشور خبری از مهآلود بودن و شرایط خاص آب و هوایی نبود؛ بنابراین آنها چاره کار را در استفاده از دی لایت یا روشنایی در روز بهمنظور جلب توجه بیشتر عابران و دیگر رانندگان دیدند. در این روش چراغها بهطور خودکار یا دستی پس از روشن شدن خودرو به کار میافتند و با نور پایین توجه سایرین را به خودروی عبوری جلب میکنند. بهواقع دی لایت مانند فانوسی در دست نابیناست.
اگرچه در ایران با وجود آمار بالای تصادفات هنوز عده زیادی کاربردی بهتر از زیبایی برای لامپ دی لایت پیدا نکردهاند و خودروسازهای داخلی نیز به نصب این آپشن بر روی خودروهای خود تن نمیدهند اما جالب است بدانید که اهمیت این لامپها به حدی است که در کشورهای حوزه اسکاندیناوی استفاده از این فناوری برای خودروسازان اجباری شده است.
کشور سوئد یکی از مثال های خوب برای استفاده از لامپ خودرو دی لایت محسوب می شود. در این کشور مدتهاست که روشن بودن لامپ خودرو در روز جزو قوانین بوده اما ابداع لامپ های دی لایت کار آن ها را هم راحت کرده است. در هر حال روشن بودن لامپ ها در روز، تصادفات را تا حد قابل توجهی پایین می آورد و همین یک موضوع برای حضور دی لایت در کارخانه ها کافی به نظر می رسد.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row]