صدای لنت ترمز خودرو
یکی از مهمترین قسمتهای خودرو که عملکرد نادرست آن میتواند خطرات مالی و جانی بسیاری را بههمراه داشته باشد لنت ترمز است. به همین دلیل توجه به سلامت ترمز و سرویس دورهای و تعویض لنت در صورت شنیدن صدای لنت ترمز همواره دارای اهمیت است.
شنیدن صدای ناهنجار از لنت ترمز از مواردی است که باید راننده را متوجه وضعیت لنتها کند تا علاوهبر عیبیابی از سیستم ترمز بدنبال علت صدا و رفع آن باشد.
با آنکه هر صدایی که از لنت ترمز شنیده میشود لزوما معنی بدی نداشته و میتواند صرفا نشاندهنده عملکرد لنت ترمز در شرایطی خاص باشد؛ اما نباید فراموش کرد که گاهی این صداها بسیار آزاردهنده و خطرآفرین هستند.
عوامل مؤثر بر صدای لنت ترمز
نوع لنت ترمز
لنت های نیمه فلزی معمولاً باعث ایجاد صدا میشوند که این مسئله بدلیل سختی بیشتر آنها نسبت به لنت های غیر آزبستی است. ترکیبات فلزی این نوع لنت ها، هنگام ترمزگیری و سایش فلز به فلز باعث ایجاد صدای جیغ میشود.
مقدار Fillerها و Binderها در ماده اصطکاکی لنت تفاوت چشمگیری در میزان صدای جیغ تولیدی از لنت های جلو یا عقب ایجاد میکند.
در این حالت افزودن اجزایی نظیر گرافیت، کربن و ترکیبات بهبود دهنده لاستیکی میتواند باعث کاهش صدای لنت ترمز شود. اضافه کردن برنج میتواند باعث رفع ارتعاشات و همچنین تمیزکاری دیسک و یا کاسه چرخ شود.
شکل هندسی لنت ترمز
شکل هندسی لنت ترمز نیز میتواند بر میزان صدای لنت ترمز موثر باشد. لنتی با گوشههای پخ خورده میتواند روی دیسک ترمز، بدون ایجاد ارتعاش بلغزد. همچنین لنتهای چاکدار باعث تغییر فرکانس لنت های مرتعش میشوند.
پوشش ویژهی لنت ترمز
بعضی لنتها پوشش ویژهای دارند که به سطح دیسک منتقل میشود. این پوششها باعث ایجاد یک نوع فیلم روی دیسک میشوند که ارتعاش و صدا را کاهش میدهد.
گرد و غبار روی لنتها
صدای جیغ ترمز عقب، اغلب بدلیل انباشته شدن گرد لنت و … بین لنتها و کاسه چرخ تولید میشود. برای حل این مشکل، گرد و غبار ناشی از لنت ترمز را از روی کفشکها و صفحه پشت بند لنت و اجزای مربوطه پاک کنید.
وجود جسم خارجی میان لنت و دیسک
وجود هرگونه جسم خارجی از جمله سنگ ریزه، شن و غیره که بین لنت ترمز و دیسکهای چرخ گیرکرده باشد، حین ترمز گرفتن روی دیسک ها ساییده شده و همان صدای گوشخراش را تولید خواهد کرد.
خراب بودن بلبرینگها
در صورتی که بلبرینگها خرابشده و یا طول عمر آنها به پایان رسیده باشد، صدایی متناوب و ضعیفتر از سوت یا جیغ و شبیه به پچپچ را خواهید شنید.
انواع صدای لنت ترمز
ترمزها صداهای متفاوتی را هنگام ترمزگیری یا رها کردن ترمز تولید میکنند. عملکرد مواد مصرفی در لنت ها که به منظور اتلاف انرژی مورد استفاده قرار میگیرند، با ایجاد صدا و حرارت همراه است.
در نتیجه جیغ گاه و بیگاه ممکن است عادی بوده و به دلایلی چون سرما، گرما، رطوبت، برف، گِل، نمک و … تولید شود و به معنی وجود مشکل و یا کاهش اثر ترمز نباشد. به یاد داشته باشید که بعضی صداها طبیعیاند و رفع آنها به هیچ ترمیم و یا تعمیری نیاز ندارد.
1- صدای جیغ:
هنگامی که ترمزها سرد هستند و معمولاً در صبحگاه شنیده میشود. این صدا طبیعی است و به هیچ سرویسی نیاز ندارد. به این پدیده Morning Sickness نیز میگویند. گاهی اوقات صدای جیغ تولیدی نشانگر نیاز خودرو به لنت ترمز جدید است.
2- صدای جیغ بلند ممتد:
وقتی خودرو در حال حرکت است و ترمز گرفته میشود یا حتی زمانی که ترمزگیری انجام نمیپذیرد، شنیده میشود. این صدا هنگامی که نشانه روی لنت ترمز با دیسک تماس پیدا میکند، تولید میشود و نشان میدهد که لنت تمام شده است و باید تعویض شود.
همچنین هر سیستم ترمزی میتواند در دفعات زیاد ترمزگیری در ترافیک های سنگین یا جاده های پر فراز و نشیب، صدا تولید کند. در چنین شرایطی، دمای دیسک و لنت بسیار بالا می رود. در این دما جیغ ترمز به علت تغییرات متالورژیکی است که در سطح دیسک و یا لنت اتفاق می افتد که علت آن نیز ایجاد یک سطح سخت با عمق کم روی سطح لنت و یا دیسک است.
3- صدای ناله در طول توقف:
این صدا معمولاً بدلیل لعابی یا شیشهای شدن سطح دیسک بواسطه ترمزهای سنگین و متوالی تولید میشود و برای رفع آن باید لنتها تعویض شوند و سطح دیسک دوباره پرداخت گردد.
4- صدای نویز:
فقط یک بار هنگام ترمزگیری از سیستم تعلیق جلو شنیده میشود. این صدا نتیجه جابه جایی و حرکت لنتها در جهت دوران دیسک است و اگر پدال ترمز محکم فشرده شود، احتمال تولید صدا کمتر میشود. برای رفع این عیب باید از نصب صحیح لنتها، گیرهها و Shimها مطمئن شویم.
5- نویز چندگانه:
فقط یک بار بعد از روشن کردن موتور شنیده میشود. این صدا مربوط به سیستم خودآزمای ترمز ABS است و به هیچگونه سرویس و تعمیری نیاز ندارد. سیستم ترمز ABS دارای یک بخش خودآزماست که در بعضی مدلها پس از روشن شدن خودرو و با اولین ترمزگیری و در برخی دیگر بعد از آنکه سرعت خودرو برای اولین بار به حد معینی رسید، عمل میکند.
اقدامات اولیه برای حذف صدای لنت ترمز
علت اولیه صدای لنت ترمز ارتعاش است. در ترمزهای دیسکی ارتعاشات میتواند بین لنت و دیسک، لنت و کلیپر یا کلیپر و اتصالات نصب شده بر روی آن وجود داشته باشد.
در ترمزهایی که از سیستم کاسه چرخ استفاده میکنند، ارتعاشات میتواند بین کفشک و کاسه چرخ یا کفشک و صفحه پشت بند آن ایجاد شود. همچنین ارتعاش در یک قسمت میتواند باعث تحریک و ایجاد ارتعاش در قسمت دیگر شود؛ به خصوص که قطعات پیوسته در حال سبکتر شدن هستند و به این ترتیب ارتعاش آسانتر صورت میگیرد.
برای حذف صداهای اولیه، استفاده از صلبیت اجزای سیستم ترمزی در اولویت است که در طراحی سیستمهای ترمزی، دمپینگ یا حذف کننده ارتعاش اولیه توسط عوامل ذیل قابل اجراست:
1- هنگام ترمز به دقت گوش کنیم و ببینیم صدایی از لنت شنیده میشود یا نه و در صورت لزوم چک کنیم لنتها در جای خود محکم هستند؛ به طوری که با دست جابه جا نمیشوند.
2- استفاده از عایق ها که Shim نیز نامیده میشوند. عایقها یک مجزاکنندهاند که همانند بالشتک عمل میکنند و برای جلوگیری از ارتعاشات مورد استفاده قرار میگیرند.
اگر لنتها در جای خود به درستی نصب شده باشند ولی هنوز صدا تولید کنند، یکی از ارزانترین و موثرترین راه ها برای از بین بردن صدای لنت ترمز این است که لنت ها را از جای خود در آوریم و پشت آنها عایق نصب کنیم تا ارتعاشات بین لنت و کلیپر را کاهش دهند.
3- گیره ها که با محکم کردن اتصالات و اجزا به یکدیگر باعث افزایش صلبیت سیستم ترمزی می شوند باید امتحان گردند و مطمئن شویم به درستی نصب شده اند و در جای خود محکم هستند.
4- همه گیره ها، پین ها و فنرها که بواسطه دمای بالای ترمز حالت فنری خود را از دست داده و شل شده اند باید تعویض شوند.
5- تمیز کردن و روغن کاری متعلقات کلیپر به حذف ارتعاشات کمک میکند. ارتعاشات میتواند بدلیل خرابی یا لق بودن قطعات و اجزای مربوطه باشد.
6- جایگزینی پین ها و بوش ها نیز می تواند به عنوان یک راه حل در نظر گرفته شود.
7- اگر کلیپر بسیار کهنه شده است و لق می زند، شاید تعویض آن تنها راه حل ممکن باشد.
8- یکی دیگر از علل صدای جیغ در ترمزهای عقب، تماس ضعیف بین کفشک و کاسه چرخ است که این مشکل با جایگزینی لنت های ترمز عقب یا پرداخت مجدد سطح داخلی کاسه چرخ قابل حل است.
9- گرفتن لقی اجزای سیستم ترمز عقب که باعث ایجاد ارتعاش بین صفحه پشت بند و لنت ترمز عقب و درنهایت عامل ایجاد صداست، یکی دیگر از راه های حذف صدای لنت ترمز عقب به شمار می رود.
میخوای از یه سایت معتبر لوازم یدکی ماشینتو آنلاین سفارش بدی؟؟؟؟؟ اینجا کلیک کن…
نشانه های رسیدن زمان تعویض لنت
1. روشن شدن چراغ هشدار ترمز
اگر چراغ هشدار ترمز روشن شد بایستی سیستم ترمز خود را بررسی کنید. اکثر خودروهای جدید سنسوری در لنت ترمز خود دارند. وقتی زمان تعویض لنت ترمز میشود چراغ هشدار مربوطه روشن میشود.
2. سر و صدا از سیستم ترمز
زمانی که لنت ترمز نزدیک تمام شدن است، چه ترمز بگیرید چه نگیرید، صدایی از سیستم ترمز خواهید شنید. این صدا نشان میدهد که لنتها در حال تمام شدن اند و نیاز است آنها را بازبینی کنید.
اگر لنتها به طور کامل تمام شوند، زمانی که ترمز میکنید صدای ساییده شدنِ اذیت کنندهای خواهید شنید. در این زمان حتماً باید لنتها را تعویض کنید و رانندگی با این خودرو ایمن نیست.
3. لرزش پدال خودرو یا لرزش کل خودرو
با گذشت زمان، روتر های ترمز مشکل پیدا میکنند یا در اثر گرما تاب برمیدارند. اگر این دسته مشکلها به وجود آیند ممکن است در پدال ترمز یا فرمان لرزش احساس کنید. اگر روتر آسیب دیده باشد، شما به روتر و لنت جدید نیاز خواهید داشت.
4. کشیده شدن خودرو به یک سمت در زمان ترمز گرفتن
اگر در زمان ترمز گرفتن خودرو به سمت راست یا چپ کشیده شود، میتواند مشکلات زیر وجود داشته باشد:
• مشکل صفحه ترمز (Caliper)
• تراز نبودن سیستم تعلیق
• ساییدگی تایر
• خوردگی تایر در سمتی بیشتر از سمت دیگر باشد.
در این زمان باید بررسی کرد که آیا تعویض لنتها به تنهایی مشکل را حل میکند یا خیر.
5. کاهش قدرت ترمز
لنت ترمز بد و یا فرسوده باعث کاهش قدرت ترمز میشود. اگر دمای لنتها زیاد شود یا فرسوده شده باشند، کارایی سیستم ترمز کاهش پیدا خواهد کرد. کم بودن قدرت ترمز بر روی هندلیگ و ایمنی وسیلهی نقلیه تأثیر مستقیم میگذارد به خصوص در شرایطی که ترمزهای سنگین گرفته میشود و در آنِ واحد هم فشار و هم گرمای زیادی به لنتها وارد میشود.
از آنجایی که لنتها نقشی حیاتی در سیستم ترمز دارند، مراقبت از آنها اهمیت بسیار ویژهای دارد. اگر هریک از این نشانهها را مشاهده کردید، سیستم ترمز خودرو را بازبینی کرده و در صورت نیاز لنتها را تعویض کنید.
دلایل کاهش عمر لنت ترمز
1. سبک رانندگی
توجه داشته باشید که سبک رانندگی با عمر لنتها رابطهی مستقیم دارد. هرچه تهاجمیتر راننده کرده و شتاب گیریهای پشتهم و ترمزهای سنگین بیشتری داشته باشید، لنت ترمز زودتر تمام میشوند.
2. محل رانندگی
اگر در محل رانندگی شما ترافیک سنگین و یا چراغ راهنماییهای زیادی وجود دارد، فشار زیادی به سیستم ترمز و لنتها وارد میشود. رانندگی در شهر فشار بیشتری را نسبت به رانندگی در جاده به سیستم ترمز وارد میکند. همچنین رانندگی در مناطق با شیب بالا نیز به لنتها فشار زیادی میآورد.
3. سفتی پدال ترمز
لنت ترمزهای مختلفی وجود دارد که با توجه به نوع استفاده از خودرو میتوانید از آنها استفاده کنید. لنتهای با مواد سختتر مدت زمان طولانیتری دوام میآورند اما ابتدا باید گرم شوند تا بتوانند نهایت عملکردِ خود را نشان دهند. از این نوع لنتها بیشتر برای خودروهای معمولی استفاده میشود.
لنتهای نرمتر برای رانندگی با سرعتهای کمتر و در شرایط روستایی مناسب اند. در این لنتها ترمز های سنگین و ایجاد گرما باعث میشود که اجزای لنت آب شده و بر روی روتر ترمز ریخته و عملکرد ترمز را کاهش دهد.
4. جنس اجزای سیستم ترمز
جنس اجزای سیستم ترمز نظیر روتر و لنتها نیز بر روی قدرت ترمز تأثیر میگذارند.
به طور مثال ترمزهای سرامیک-کربنی بیشتر از ترمزهای فلزیِ عادی دوام میآورند.
دقت کنید که لنتها باید به صورت جفتی (در محور جلو یا عقب) تعویض شوند و درست نیست که به طور مثال فقط لنت سمت راننده را تعویض کنید. همچنین هر دو لنت نیز باید یکسان و مشابه هم باشند.
نکات اجرایی در تعویض لنت ترمز
هنگام تعویض لنت ترمز، دیسک ترمز را با آب و صابون تمیز کنید تا حالت مغناطیسی سطح دیسک برطرف شود زیرا این کار باعث جدا شدن همه ذرات از سطح دیسک میشود؛ در غیر این صورت ذرات مذکور بین دیسک و لنتها باقی میمانند و شاهد لرزش و ایجاد صدا خواهیم بود.
نکته قابل توجه این است که پس از تعویض لنت ها نیاز به گذشت زمان است تا سطح دیسک دوباره به میزان مناسب صاف شده و تماس کامل بین دیسک و لنت ایجاد شود زیرا در بسیاری موارد، هنگام استفاده از لنت ترمز جدید صدای جیغ آن را هنگام ترمزگیری میشنویم.
اگر میخوای راجع به کمپانی هیوندا و محصولاتش بیشتر بدونی کلیک کن…
نکاتی برای بهبود افزایش عمر لنت ترمز
1 . گردش هوا به صورت کامل حول مجموعه دیسک و کلیپر باعث خنک شدن لنت و در نتیجه افزایش عمر آن میشود. در سال 1991 کارخانه شورلت امریکا تعداد زیادی شکایت دریافت کرد که همگی حاکی از کم بودن عمر لنت بود.
راه حل پیشنهادی کارشناسان شرکت GM آن بود که بادشکنهای خودرو را از دو سمت قسمت جلویی آن برداشتند. این کار باعث وزش بهتر باد و خنک شدن لنتها و در نتیجه افزایش عمر آن شد.
2. در بسیاری از موارد ناکارایی ترمز بدلیل عوض نشدن روغن ترمز است. به طور مثال روغنی با دمای جوش 400 درجه سانتیگراد ، پس از یک سال استفاده، دمای جوش آن به 300 درجه سانتیگراد می رسد که نتیجه آن، تبخیر در مانورها و ترمزگیری های شدید و کارایی نامناسب سیستم ترمز است.
3. در بسیاری از موارد کلیپر از منظر بیرونی هیچ مشکلی ندارد و کاملا خشک است اما داخل آن مملو از لجن و رسوب است که این مسئله باعث ایجاد نیروی پسماند ناشی از رسوبات پشت پیستون کلیپر و استهلاک سریع لنت می شود. برای حل این مشکل می بایست کلیپر باز و تمیز و به طور کامل سرویس شود.
4. هرگز لنت های آزبستی یا غیر آزبستی را جایگزین لنت های نیمه فلزی نکنید؛ مگر اینکه تامین کننده قطعات اجازه این تعویض را بدهد. لنت های آزبستی یا غیر آزبستی ساکت تر از لنت های نیمه فلزی هستند ولی همانند لنت های نیمه فلزی تحمل گرما را ندارند.
بنابراین در صورت جایگزینی غیر مجاز، به دلیل حرارت بالا شاهد کاهش عمر لنت و از بین رفتن سریع آن خواهیم بود.