ضدیخ خودرو چیست؟
متاسفانه در کشور ما بیش از 70% از رانندگان به نقش کلیدی ضد یخ و شست و شوی رادیاتور خودرو کمترین توجهی نمیکنند و متحمل خسارات سنگینی میشوند.
البته بعضی از تولیدکنندگان ضد یخ نیز اطلاعات کمی در مورد محصولاتشان و کاربرد آن و چگونگی مصرف آن در اختیار مصرف کنندگان قرار میدهند.
تا 50 سال پیش از آب به عنوان سیال خنک کننده در سیستمهای خنک کننده خودرو استفاده میشد، اما سازندگان خودرو مخلوطی از آب و ضد یخ به نسبت 50 – 50 توصیه میکنند.
علت این توصیه این است که آب به تنهایی نقطه جوش نسبتا پایینی دارد. به این معنا که در دمای بالای کارکرد موتور به جوش میآید و همچنین نقطه انجماد بالایی دارد، یعنی در سرما زود یخ میبندد و از همه مهمتر باعث پوسیدگی و زنگ زدگی قطعات رادیاتور و بدنه موتور میشود.
در این نوشتار به شرح نکاتی مهمی پرداختهایم که برای انتخاب و مصرف ضد یخ باید در نظر گرفت.
با ما همراه باشید…
مهمترین مشخصات ضد یخ خودرو استاندارد
• نقطه جوش بالا
• نقطه انجماد مناسب و قابل کنترل
• خورندگی کم
• انتقال حرارت بالا
• پایداری شیمیایی بالا
• قابلیت اختلاط با آب مناسب
• عدم آتش گیری و سمیت کم
• سازگاری با محیط زیست و سرعت تجزیه مناسب توسط میکروبها
• قیمت مناسب
ساختار ضد یخ
به طور کلی اجزای تشکیل دهنده سیال خنک کننده موتور عبارتند از:
سیال پایه، بازدارنده های ضدخوردگی، مواد ضدکف، آب و رنگ مخصوص که این رنگ بسته به سلیقه و استاندارد هر سازنده متفاوت است.
استفاده از ضد یخ خودرو حتی در تابستان!
نقش خنک کنندهها در موتور خودرو بسیار حیاتی است و در برقراری تعادل حرارتی و حفاظت در برابر خوردگی در تمام موتور خودرو تاثیر بسزایی دارد. یک تحقیق در این زمینه نشان داده است که ۶۰درصد از موارد تخریب موتور در بخش موتورهای دیزلی مربوط به خنککنندههای نامناسب است.
بنابراین استفاده از خنک کنندههای با کیفیت مطلوب از تولیدکنندگان معتبر، شرایط مناسبی را در خصوص کارکرد موتور ایجاد کرده و مشکلات خوردگی را مرتفع میسازد.
در کنار این، سازندگان ضدیخ مواد روغنی نیز به آن اضافه میکنند تا در فرآیند کاری خود بتواند واترپمپ را نیز روغنکاری کند تا مانع از آسیب به آن شود.
از سوی دیگر به دلیل رنگ خاص ضدیخ، هرگونه نشتی در سیستم خنککنندگی بهراحتی قابلتشخیص است و درنهایت ضدیخ مانع از زنگزدگی اجزای فلزی داخلی موتور توسط آب میشود. با چنین دلایلی قطعا قانع شدهاید که ضدیخ را در همه فصول استفاده کنید.
انواع ضد یخ
ضد یخها از نظر کیفی به دو دسته اصلی تقسیم میشوند:
۱- ضد یخهای پایه معدنی: عمده ترین نوع ضدیخ موجود در بازار و پرمصرف ترین آن است و زمان کارکردشان در موتور حداکثر دو سال است. محصول ضدیخ ایرانول AF-G در این گروه قرار دارد.
۲- ضد یخهای پایه آلی: به دلیل نوع مواد افزودنی مورد استفاده در آنها، دارای طول عمر طولانیتر و سازگاری بیشتر با قطعات مختلف موتور نسبت به ضد یخهای معدنی هستند. محصول ضدیخ ایرانول Hyper در این گروه دسته بندی میشود.
میدونستی کلی مطالب جذاب دربارهی برند کیا هست که نمیدونی؟؟؟ این مقاله رو بخون و اطلاعاتت رو بروز کن…
تفاوت ضد یخهای پایه معدنی و پایه آلی
از جمله تفاوتهای مهم موجود میان دو گروه متمایز یاد شده عمر مفید آنها و متفاوت بودن زمان تعویض آنهاست.
هنگام استفاده از ضد یخ های گروه اول که با پایه معدنی تولید میشوند و البته بیشترین سهم بازار را نیز به خود اختصاص دادهاند، باید هر سال مایع خنککننده موتور را تعویض کرد، چراکه این دسته از ضد یخ ها عمری یکساله دارند. اما برعکس آنها، محصولاتی با پایه آلی بهواسطه نوع مواد افزودنی مورد استفاده در آنها، عمر طولانیتری نسبت به ضد یخ های معدنی دارند و به طور متوسط سه سال در موتور ماشین کار میکنند.
توصيههايی در مورد پركردن سيستم خنک كننده
1– قبل از تعويض و استفاده از محلول جديد ضد یخ، مسير و مجاری سيستم خنک كننده، بايد بازرسی و در صورت نياز سرويس شود.
2- هنگامی كه موتور داغ است هرگز درپوش رادياتور را بر نداريد زيرا سيستم خنک كننده تحت فشار است هنگامی كه موتور سرد شد درپوش را با احتياط به اندازه يک دور بازكنيد چنانچه در اين هنگام مايع خنک كننده سرريز شد بلافاصله درپوش را محكم كرده و پس از اينكه سيستم خنک كننده سردتر شد آن را بازكنيد.
3- قبل از استفاده از ضد یخ خالص به نسبت مساوی با آب دی يونيزه (آب با سختی پايين) مخلوط كرده و سپس اضافه كنيد.
4- بهترين نسبت اختلاط يک به يک است.
5- وضعيت و مايع سطح مايع خنک كننده كنترل شود.
6- آزمایش فشار برای شناسايی نشت انجام گيرد(هنگامه كه موتور سرد است انجام شود).
7- درپوش فشار و دهانه پركننده رادياتور بررسی شود.
8- در صورتیكه هنگام كار، موتور خيلی سرد و يا گرم میشود ترموستات بررسی و در صورت لزوم با ترموستات پيشنهاد شده توسط توليدكننده تعويض شود.
9- استفاده از محلول ضديخ مناسب و نصب ترموستات مناسب و سالم درتمام طول سال ضروری است.
كارهایی که در اول هر بهار و پاييز بايد انجام شود:
• غلظت ضد یخ-ضدجوش را كنترل كنيد كه از حداقل ضروری (متناسب با تغييرات دمای هوا) كمتر نباشد.
• اندازه و شرايط ضد یخ را بررسی نماييد. در صورت كثيف بودن يا داشتن مواد ناشی از زنگ زدن فلزات آن را عوض كنيد.
• دستگاه را برای اطمينان از عدم وجود نشتی، تحت فشار (ترجيحاً وقتی ضد یخ سرد است) آزمايش كنيد.
• در پوش و لوله متصل به در پوش رادياتور را بازرسی كنيد.
• لولهها را بازبينی كرده و محل اتصال لولهها را محكم كنيد.
• تسمه پروانهها را از لحاظ سالم بودن و كشش صحيح، كنترل كنيد.
• در صورتی كه دمای آب رادياتور بيش از حد گرم يا سرد میشود، ترموستات را كنترل كنيد.
نكته مهم:
آب مصرفی جهت رقيق سازی مايع خنک كننده بايد سختی كمی داشته تا رسوب نگيرد. هر1000 كيلومتر يا هفتهای يک بار بايد سطح سيال خنک كننده بازديد شود. زمان تعويض سيال خنک كننده در شرايط عادی معمولاً سالانه و يا پس از طی مسافت 30000 كيلومتر است، اما زمانهای تعويض سيال در شرايط سخت رانندگی و بسته به شرايط، انجام میشود.
شرايط سخت عبارتند از:
بكسل كردن، يدک كشيدن كمپ، استفاده از باربند در مسافتهای طولانی، حركت در جادههای نمک پاشيده شده، خاكی، غبارآلود، طی كردن مكرر مسافتهای كوتاه (كمتر از8 كيلومتر در هر نوبت رانندگی)، طی كردن مسافتهای طولانی با سرعتهای يكنواخت و پايين و دوره طولانی عدم استفاده از خودرو.
آیا ضد یخ خراب میشود؟
بله با گذشت زمان ضد یخ خراب میشود، ولی در بیشتر ماشینهای مدل جدید تا زمانی که کارکرد ماشین به 160000 کیلومتر نرسیده و اتفاق غیر طبیعی هم نیفتاده لازم نیست ضد یخ ماشین را عوض کنید.
دیگه میتونی به راحتی لوازم یدکی مورد نیازت رو آنلاین بخری… اینجارو کلیک کن
احتمالا لازم است در خودروهای مدل قدیمیتر چند بار ضد یخ را تعویض کنید. پس برای اطمینان از بهترین زمان تعویض ضد یخ ماشین باید به دفترچه راهنمای خودرویتان توجه کنید.
بیشتر سازندگان ماشین از ضد یخهای با دوامی استفاده میکنند که پس از طی هر160000کیلومتر باید تعویض شوند. این مسافت، بسته به دستورالعملهای نگهداری خاص هر کارخانه سازنده و هر مدل فرق میکند.
برای مثال، دربعضی از مدل های ماشین سوبارو لازم است پس از طی شدن 13 سال یا طی کردن 212000 کیلومتر ضد یخ را عوض کرد.
نکات مهم قبل از تعویض ضد یخ خودرو
معمولا اکثر ضد یخهای موجود در بازار حالتی شفاف دارند و به رنگ سبز هستند.
البته میتوان نمونههایی از آنها که در قالب رنگهای متفاوت دیگری تولید شدهاند را نیز در کنار نمونههای سبز رنگ یافت.
در این میان عدهای از فروشندگان، متفاوت بودن رنگ انواع و اقسام ضد یخ را به کیفیت بالاتر یا پایینتر آنها ربط میدهند. موضوعی که از صحت کافی و سندیت محکمی برخوردار نیست و تنها عاملی برای گمراه کردن خریداران محسوب میشود.
بنابراین هیچگاه رنگ متفاوت ضد یخ را به حساب بهتر بودن یا بدتر بودن کیفیت آن نگذارید. در واقع آنچه تضمین کننده کیفیت یک ضد یخ است نه رنگ متفاوت آن که معتبر و خوشنام بودن برند سازندهی آن خواهد بود.
ترکیب ضد یخ خودرو با رنگهای مشابه
نکتهی دیگری که در رابطه با رنگ ضد یخ میتوان به آن اشاره کرد این است که عدهای از افراد به بهانهی مشابه بودن رنگ ضدیخهای مختلف آنها را با یکدیگر ترکیب میکنند.
در حالی که هم رنگ بودن دو ضد یخ متفاوت هرگز به معنی کیفیت مشابه آنها نخواهد بود. بنابراین ترکیب کردن آنها با یکدیگر امر کاملا مضری به شمار میرود و باید از آن پرهیز نمود. در مجموع هیچ گاه دو ضد یخ ناهمگون را حتی در صورت داشتن تشابه فراوان با یکدیگر ترکیب نکنید.
ضدیخها معمولا کف تولید نمیکنند. مشاهده كف میتواند به علت ورود هوا به سيستم مكش واتر پمپ باشد، در اين صورت بايد رادياتور را كاملا تخليه كرده و تمامی لولههای رابط و واشرها بررسی و نسبت به تعمير قطعات معيوب اقدام كرد.
رقیق کردن ضد یخ
برخی از انواع و اقسام ضد یخ را میتوان توسط آب رقیق کرد.
به منظور انجام این کار همواره باید از آب جوشیده شده که املاح آن به طور کامل صاف و جدا شدهاند استفاده کرد. چرا که وجود این املاح میتواند به طور کامل در وظایف رایج ضد یخ اختلال به وجود آورد.
علاوه بر آن فرایند رقیق کردن ضد یخ نیز باید دقیقا مطابق با دستورالعمل ارائه شده توسط سازندگان آن انجام شود.به این معنی که نباید درصد آب اضافه شده به ضد یخ را بیشتر یا کمتر از حد استاندارد در نظر گرفت. در غیر این صورت مسلما ضد یخ رقیق شده از کیفیت و کارایی لازم برخوردار نخواهد بود.
نکات بعد از ریختن ضد یخ خودرو
در صورت اضافه شدن ضد یخ به خودرو باید به مدت چند روز (حدود یک هفته) میزان مایع خنک کننده موجود در رادیاتور و همچنین صحت و سلامت قطعات و اجزای مختلف به کار رفته در سیستم خنک کننده خودرو را مورد بررسی قرار داد تا دچار نشتی نشده باشند. این امر باید در خودروهای قدیمی که قطعات مختلف آنها عمر قابل توجهی را پشت سر گذاشتهاند بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
دلیل اصلی این کار آن است که وجود ضد یخ در مجاری موتور موجب باز شدن منافذ گرفته شده در سیستم خنک کننده ماشین میشود و تا حدی بر بخشهایی که دچار خوردگی یا پوسیدگی هستند بیش از سایر بخشهای ماشین تاثیر میگذارد.
و در آخر…
بطور کلی سیال خنک کننده موتور که به ضد یخ معروف است علاوه بر جلوگیری از انجماد مایع موجود در رادیاتور، از خوردگی قطعات و قسمتهای مختلف درگیر در سیستم خنک کننده ممانعت کرده و ضمنا موجب جلوگیری از جوش آوردن موتور میگردد. بنابراین بر خلاف تصور موجود، لازم است تا این مایع در تمام فصول سال حتی تابستان درون رادیاتور خودرو باشد.
شاید در صورت اضافه شدن ضد یخ به خودرو ناگهان در بخشهای کهنه و فرسودهی آن حفره یا ترکهایی ایجاد شود و شاهد بروز نشتی در آنها باشیم. این موضوع بیش از هر بخشی در مجاری منتهی به بخاری خودرو قابل مشاهده است.
بنابراین اگر پس از اضافه کردن ضد یخ به رادیاتور ماشین در اطراف بخاری آن نشتی مشاهده شد، این موضوع به احتمال فراوان از تاثیرات و عواقب کنش و واکنش بخشهای مذکور با ضد یخ خواهد بود.